Слідами історії Головненського овочесушильного заводу

Дата: 07.04.2021 23:27
Кількість переглядів: 2101

Фото без опису

СЛІДАМИ ІСТОРІЇ ГОЛОВНЕНСЬКОГО ОВОЧЕСУШИЛЬНОГО ЗАВОДУ.

Зі слів колишніх працівників заводу та інших джерел, розпочали будівництво заводу в 1953 році ,а осінню 1959 року  розпочалося виробництво різних видів продукції.

«Почали з найпростішого -  випуску сушенної картоплі та крохмалю. Про матеріально-технічну базу й говорити не доводилося: була вона примітивна. Все доводилося робити вручну, про механізацю лише мріяли. То вже потім, поступово, новий завод завойовував свої позиції. Будувався, розростався допоміжними приміщеннями. І кожна будова сприймалася з великою радістю.

1960 рік. Консервний цех дав першу продукцію.

А ось красномовна хронологія технічного розвитку заводу.

1967- споруджено їдальню.

1971- прокладено дорогу з твердим покриттям від селища до заводу.

1973 – мясний цех.

 1974 - реконструйовано сушильний,

1975 - м’ясний цехи.

1976 – повністю замінено технологічне обладнання сушильного і на 70% - консервного цехів.

1982 – розширене мийне відділення.

1981 – споруджено таро-бондарний цех.

1983 – здано в експлуатацію очисні споруди.

Як бачимо, що не рік – то досягнення.

У планах колективу було розширювати асортимент продукції з місцевої сировини, підвищувати її якість. На заводі випускалося 42 асортименти продукції. Продукція двадцяти видів відправлялася на експорт. Продукцію відправляли у всі куточки Радянського Союзу.

 Ті роки, коли об’єм виробництва вимірювався кількома тисячами карбованців стали історією. А потім тут реалізовували продукції не менше до трьох мільйонів карбованців за пятирічку.

Підприємство не раз виходило переможцем у районному трудовому суперництві, нагороджувалося перехідними червоними прапорами та грамотами, грошовими преміями.

Цікавий і такий штрих до історії заводу. Якщо в 1960 році працювало 3 фахівці із середньою спеціальною освітою, то потім їх було 55, в тому числі 6 з вузівськими дипломами.

 Гордість підприємства – його люди, ті хто своєю працею примножували здобутки овочесушильників. У їх числі     Богдан О.Й.,  Тахас О.Н.,  Шум Т.Л. ,              Півень Є.Я. , Кузьмич М.А., Сушик Н.П.

 28 працівників Головненського овочесушильного заводу нагороджено орденами і медалями (Костючик Є.К.  Дзядук Л.С., Богдан О.Й., Мороз Є.М. та ін.).  

  На заводі було організовано гурток художньої самодіяльності. Своїми виступами займали призові місця в районі та області.» - так розповідали колишні працівники заводу.

До наших рук нещодавно потрапила рукописна книга-історія заводу , в якій містяться дані занесені  станом на 1967 рік( сформована з нагоди 50 річчя радянської влади). Ділюся  цими фото .

Хто пам’ятає як сам працював на заводі, або його рідні, діліться своїми архівними світлинами. Це наша історія.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь