Слідами історії Головненського овочесушильного заводу

Дата: 07.04.2021 23:27
Кількість переглядів: 2130

Фото без опису

СЛІДАМИ ІСТОРІЇ ГОЛОВНЕНСЬКОГО ОВОЧЕСУШИЛЬНОГО ЗАВОДУ.

Зі слів колишніх працівників заводу та інших джерел, розпочали будівництво заводу в 1953 році ,а осінню 1959 року  розпочалося виробництво різних видів продукції.

«Почали з найпростішого -  випуску сушенної картоплі та крохмалю. Про матеріально-технічну базу й говорити не доводилося: була вона примітивна. Все доводилося робити вручну, про механізацю лише мріяли. То вже потім, поступово, новий завод завойовував свої позиції. Будувався, розростався допоміжними приміщеннями. І кожна будова сприймалася з великою радістю.

1960 рік. Консервний цех дав першу продукцію.

А ось красномовна хронологія технічного розвитку заводу.

1967- споруджено їдальню.

1971- прокладено дорогу з твердим покриттям від селища до заводу.

1973 – мясний цех.

 1974 - реконструйовано сушильний,

1975 - м’ясний цехи.

1976 – повністю замінено технологічне обладнання сушильного і на 70% - консервного цехів.

1982 – розширене мийне відділення.

1981 – споруджено таро-бондарний цех.

1983 – здано в експлуатацію очисні споруди.

Як бачимо, що не рік – то досягнення.

У планах колективу було розширювати асортимент продукції з місцевої сировини, підвищувати її якість. На заводі випускалося 42 асортименти продукції. Продукція двадцяти видів відправлялася на експорт. Продукцію відправляли у всі куточки Радянського Союзу.

 Ті роки, коли об’єм виробництва вимірювався кількома тисячами карбованців стали історією. А потім тут реалізовували продукції не менше до трьох мільйонів карбованців за пятирічку.

Підприємство не раз виходило переможцем у районному трудовому суперництві, нагороджувалося перехідними червоними прапорами та грамотами, грошовими преміями.

Цікавий і такий штрих до історії заводу. Якщо в 1960 році працювало 3 фахівці із середньою спеціальною освітою, то потім їх було 55, в тому числі 6 з вузівськими дипломами.

 Гордість підприємства – його люди, ті хто своєю працею примножували здобутки овочесушильників. У їх числі     Богдан О.Й.,  Тахас О.Н.,  Шум Т.Л. ,              Півень Є.Я. , Кузьмич М.А., Сушик Н.П.

 28 працівників Головненського овочесушильного заводу нагороджено орденами і медалями (Костючик Є.К.  Дзядук Л.С., Богдан О.Й., Мороз Є.М. та ін.).  

  На заводі було організовано гурток художньої самодіяльності. Своїми виступами займали призові місця в районі та області.» - так розповідали колишні працівники заводу.

До наших рук нещодавно потрапила рукописна книга-історія заводу , в якій містяться дані занесені  станом на 1967 рік( сформована з нагоди 50 річчя радянської влади). Ділюся  цими фото .

Хто пам’ятає як сам працював на заводі, або його рідні, діліться своїми архівними світлинами. Це наша історія.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь