Головненська селищна територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Звернення голови Волинської державної адміністрації Юрія Погуляйка щодо протидії коронавірусу

Дата: 18.03.2020 12:52
Кількість переглядів: 526

 

Звернення голови Волинської державної адміністрації Юрія Погуляйка щодо протидії коронавірусу

 

Шановні мешканці Волині!

 

Попереду у нас не простий карантинний період, який просто необхідний, аби зменьшити ризик зараження новим вірусом COVID-19 та вберегтись від контакту з його ймовірними носіями. На жаль, людина може бути носієм вірусу ще до того, як у неї проявляться перші симптоми хвороби. Тому Уряд України та Президент України Володимир Зеленський спрацювали не випередження ситуації та оголосили загальнодержавний карантин до 3 квітня 2020 року.

 

Світова практика показала, що Китай виявився зовсім не готовий до масових випадків захворювання, а Італія спізнилася з карантинними заходами на 2 тижні. Ми ж хочемо, щоб поки держава налагоджує внутрішні алгоритми роботи та зміцнює матеріальну базу, громадяни України відповідально ставилися до ситуації та дотримувалися карантинного режиму – виходили з дому лише у разі найбільшої потреби, постійно мили руки з милом, у разі захворювання носили маски індивідуального захисту та консультувались з сімейним лікарем телефоном.

 

Наразі у Волинському обласному центрі екстренної медичної допомоги запроваджена «гаряча лінія», де волиняни можуть отримати відповідь на усі запитання щодо алгоритму дії у випадку підозри на коронавірус, та будь-якого питання, пов’язаного із цим. Номер «гарячої лінії»: (0332) 77 65 84 та (0332) 77 65 82. Мешканці Луцька можуть звертатися телефоном до сімейного лікаря, або у реєстратуру лікарні, де цей номер підкажуть.

 

Тому прошу Вас не ігнорувати інформацію про профілактику та обмежувальні заходи щодо поширення коронавірусу та з усією відповідальністю поставитися до власної безпеки та безпеки ваших рідних. Скоротіть живе спілкування  - на щастя, зараз бачити один одного можна завдяки відеозвязку та обмінюватись інформацією телефоном.

 

На сьогоднішній день на Волині не зафіксовано жодного випадку захворювання, але щодня в область повертаються наші земляки, які перебували за кордоном, де коронавірусом хворіють сотні і тисячі людей. Ситуація може змінитися у будь-який момент.

 

Тому, аби запобігти масовому зараженню волинян та створити належні умови для лікування тих, хто інфікувався, на Волині оголошено карнатин до 3 квітня 2020 року, а особам, які нещодавно відвідували регіони поширення COVID-19 рекомендується самоізолюватись на термін не меньше 14 днів.

 

Самоізоляція виключає будь-які ситуації тісного та тривалого контакту з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані меншій 1 метра), участь у публічних заходах, релігійних відправах, перебування у колективі, користування громадським транспортом тощо.

 

Окрім того, аби протидіяти поширенню коронавірусу, на теритрії Волинської області припинили роботу усіх закладів культури, фінтес-центрів, салонів краси, торгівельних центрів, кафе та ресторанів, які зачинені і лише можуть доставляти їжу на замовлення.

 

Працювати будуть лише продуктові магазини, аптеки, банки, автозаправні станції та підприємства критичної інфраструктури державної та комунальної власності й вантажного транспорту, лікарняні заклади. Однак і там є обмеження: усі консультації лікаря - телефоном, тимчасово заборонені планові хірургічні операції, крім термінових та невідкладних. Йде підготовка та перепрофілювання медичних закладів для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

 

На період карантину заборонено масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями.

З 18 березня 2020 року припинено пасажирські перевезення автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб у маршрутних таксі, тролейбусах, автобусах. Особистий автомобільний транспорт громадян може здійснювати рух без обмежень.

У вівторок, 17 березня, Верховна Рада України прийняла Закон про боротьбу з коронавірусом, який зокрема передбачає адміністративну відповідальність за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути хворою на COVID-19. Адміністративний штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм становитиме від 17 тисяч до 170 тисяч гривень.

Разом з тим, закон передбачає доплати медпрацівникам, які будуть задіяні на роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу у розмірі не меньше 200% від заробітної плати.

Тому, підсумовуючи усе сказане прошу:

  • регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом, або ретельно мийте їх милом;
  • тримайтеся на відстані не меньше одного метра від людей, які кашляють або чхають;
  • по можливості, не чіпайте руками очі, ніс та рот;
  • дотримуйтесь правил распіраторної гігієни: прикривайте рот або ніс згином ліктя, або серветкою при кашлі та чханні. Використану серветку потрібно одразу ж викинути.
  • При підвищенні температури, появі кашлю та утрудненню дихання не відкладайте звернення за медичною допомогою. За номером телефону – 103 вас проконсультують та направлять, у разі потреби, спецавтомобіль невідкладної допомоги.

Бережіть себе! Будьмо здорові та самовідповідальні!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь